Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystanie na tej stronie plików "cookie" w celu śledzenia (analizy) ruchu oraz personalizacji reklam. O tym, jak używane są dane można przeczytać w polityce prywatności > Polityka prywatności .  | Nie zgadzam się.

Akceptuje
Olejek arganowy i jego zastosowanie

Olejek arganowy i jego zastosowanie

Wiesz dlaczego olejek arganowy nazywamy płynnym złotem z Maroka?

Oczywiście tak, pozwól tylko że przypomnę:

  • bo drzewo arganowe rośnie wyłącznie w Maroku J
  • bo żeby dostać 1 litr oleju musimy mieć z ok. 30 kg orzechów arganowych (zbiór z 6-7 drzew). Co wpływa na cenę oleju…

Olejek arganowy i jego zapach...

Zanim zacznę rozczulać się nad zaletami olejku (bo ma ich wiele) to często spotykam się z opinią, że olejek…mówiąc wprost śmierdzi i czy tak powinno być?

Niekoniecznie. Owszem, olejek ma specyficzny zapach (lekko orzechowy), ale jeżeli zapach twojego olejku jest nieznośny, to go nie używaj. Twój dziwnie woniejący olej jest albo nieoryginalny (mówiąc wprost ktoś coś gdzieś do niego dodał) albo po prostu zjełczał bo siedział zbyt długo zapomniany na półce w łazience.

 

Olejek arganowy – jeden olejek i wiele zastosowań

 

Olejek arganowy to właściwie dwa rodzaje:

- olej spożywczy – wytwarzany z prażonych nasion drzewa arganowego i

- olejek kosmetyczny (bardziej u nas popularny) – otrzymujemy go z nieprażonych nasion wyżej wspomnianego drzewa.

 

Nas zdecydowanie bardziej interesuje to drugie zastosowanie. To bardzo wszechstronny kosmetyk, więc nie musisz się zastanawiać jaką właściwie masz cerę, bo olejek arganowy jest:

  • Odpowiedni dla cery suchej, bo ma znakomite właściwości nawilżające i ochronne.
  • Lubiany przez cerę tłustą, bo reguluje wydzielanie sebum.
  • Współgra z każdą cerą. Zarówno trądzikową, jak i wrażliwą i alergiczną. Każdej z nich zapewni odpowiednie nawilżenie i zdrowy wygląd.
  • Zadziała przeciwstarzeniowo, bo ma właściwości antyoksydacyjne. Właściwości te olejek arganowy zawdzięcza  wysokiej zawartości wit. E oraz związków fenolowych. - - Olejek arganowy to również bogactwo kwasów tłuszczowych omega 3 oraz skwalenu, które nawadniają skórę i zapewniają jej młody wygląd.

 

Możesz nim również olejować włosy – jak lubisz :)

Co ważne, stosowany na twarz – szybko się wchłania…(sprawdzone na sobie). Możesz go stosować jako samodzielny kosmetyk lub dodać do np. domowej maseczki. Miłego stosowania…

 

 

Napisany 2019-02-21 przez Bioandecolife 0 141

Zostaw komentarzOdpowiedz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Szukaj na blogu

POZOSTAŁE

Ostatnio oglądane

Brak produktów
Porównaj 0
Powered by Zajdel Interactive Studios